Top 20 Social Media Marketing Interview Questions and Answers 2024

Updated on: Apr 1, 2024

We have consolidated this list of social media marketing interview questions and answers to help you understand the nitty-gritty of social media marketing.

Are you looking for a social media job? If your answer is yes, then you’ve just landed at the right place. Before heading out to a social media interview, make sure to prepare yourself well so that you can really ace it. Being well informed will only make you look professional and land you the job! 

Bonus: Excel in your interview with this short Online Social Media Marketing Course

Get Assured Placements - PG in Digital Marketing

Social Media Marketing Interview Questions & Answers: Ice-breaking round:

Q1. Introduce yourself.

Ans. This is generally the first question asked during an interview. Be very confident while answering this question. Pro tip, don’t start with your name as the interviewer already knows it.You can start with your educational background, your work experience, highlight your achievement and swiftly comment on why you’re fit for the position you’re interviewing for.

Be very specific with the information you’re sharing here. It should be highly relevant with the job role.

Q2. How did you find your way to social media management?

Ans. Now here comes the creative part. Use this question to tell your story. Be creative here and use a format of storytelling. Stress on points like why you feel social media is going to be the next big thing.

Again, be relevant to the job role and knit your story accordingly. This will create a good impression to the interviewer.

Now that we got ice-breaking questions, let’s dive into the actual social media marketing interview questions that will access your capabilities.

To make it easy for you, we’ve divided this section in 5 parts for better understanding.

 

Social Media Marketing Interview Questions & Answers: Basic

social media marketing interview questions

Here are some generic social media marketing interview questions-

Q1. What is social media marketing?

Ans. Social media marketing is the process of getting attention, increasing hype around your brand, increasing the website traffic and of course, sales. Brands can do this by engaging with their potential clients online through campaigns on various social media platforms. 

Q2. What is the scope of social media marketing?

Ans. The scope of social media marketing is immense and it is only increasing day by day. It is the 10th biggest economy in the world as of 2023 and most businesses have 15-20% of their marketing budgets allocated to social media marketing.

Read this article on the scope of digital marketing for more points that you can add to your answer.

Q3. How will social media marketing help businesses?

Ans. Social media marketing is helping businesses in many ways. Apart from promoting the business, running campaigns, doing paud collabs and selling on social patforms, it is setting stage for businesses to hear from its users/audiences.

It is setting stage for the users to directly communicate with the brand which will in return increase brand loyalty and make users feel that their insights and thoughts are being valued.

Q4. On which social platforms do you think my business should have a presence.

This is one of the favorite social media marketing interview questions for recruiters. It has been asked to test your research and analytical skills. The answer to this question depends on the nature of the business, i.e., if its a B2B or a B2C business.

Do your research, to understand the business and answer accordingly.

Q5. List down some social media tools.

Ans.

  1. Sprout social: To handle multiple social media accounts by scheduling posts and engaging with customers.
  2. LinkTree: To make a one-stop page for all the links related to your business. Got a website? Got a special offer page? Planning to redirect your audience to the blog section? LinkTree has got your back.
  3. Socialbakers: Socialbakers helps you measure your performance compared to your competitors and make decision accordingly.
  4. ZeroFOX: It protects your business account from frauds and hackers.

Social Media Marketing Interview Questions & Answers for Interns 

Listed below are a few social media internship interview questions and social media interview questions for students looking for internship opportunities – 

Q3. Why is social media preferred as a popular tool for marketing?

Ans. Since it has a high reach, social media is widely preferred as a tool for marketing any brand. It also is low-cost and is a way of reaching clients globally. 

Q4. What do you wish to learn at our company and how do you think you will contribute?

Ans. I wish to learn every aspect of social media marketing at your company (state a particular area which you are interested in if you have any). I wish to contribute in every way I can. As I am a quick learner, I will be able to help out with the responsibilities that I will be assigned and prove to be a good team player. 

Q5. Which social media handles do you follow?

Ans. I follow popular marketing handles such as Mad over Marketing, Social Media Dissect, and Social Samosa to name a few.

Q6. Any favorite social media influencers that you have?

Ans. I follow experienced social media influencers such as Neil Patel, Jeff Bullas, and Joe Pulizzi.

We hope that these social media marketing intern interview questions were helpful to you. Let’s have a look at some more social media marketing interview questions in 2023. 

We hope that these interview questions for social media marketing were helpful to you. Let’s have a look at some more.

Bonus tip: If you want to pursue a dynamic career in the digital marketing landscape, consider pursuing an MBA in Digital Marketing. With its comprehensive curriculum and strategic focus, an MBA in Digital Marketing equips you with the essential knowledge and skills needed to thrive in this rapidly evolving industry, opening doors to diverse opportunities and higher positions of leadership.

Social Media Marketing Interview Questions & Answers for Freshers 

We have a list of social media marketing interview questions for freshers and social media marketing assistant interview questions

Q7. What social media platforms should one use for their business?

Ans. One should use a combination of social media platforms for their business. These include Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, LinkedIn, Pinterest, Quora, and Reddit. 

Q8. What is the impact of social media?

Ans. The impact of social media is very powerful. Social media is so powerful that it can shape people’s opinions, choices, business, politics, innovation, culture, and more. In terms of business, it can help generate more business and revenue. 

Q9. How can one leverage LinkedIn for social media marketing?

Ans. You can generate quality leads, build brand awareness, and increase brand loyalty through strategic partnerships on LinkedIn. This is all possible through the right kind of networking on the platform. 

Q10. How can you measure the success of a social media campaign?

Ans. You can measure and analyze the success of a social media campaign through various marketing analytics tools such as Google Analytics. Check out this Google Analytics short online course for more. 

Q11. Which metrics would you use to measure the success of a social media campaign?

Ans. Impressions, engagement, reach, the number of conversions, bounce rate, volume, and exposure are some of the metrics you can use to measure the success of the campaign. 

Q12. What is the best time to post on social media for high engagement?

Ans. The best time to post is between 9 am and 11 am according to an extensive survey by Instagram.

Q13. How to improve your “X” strategy?

Ans. A few ways to improve your X strategy are to keep engaging with the users, consistently post fresh, relatable content, post during the peak hours when people are most active, and try and experiment with X ads.

Q14.Tell me some ways to use social media to promote blogs.

Ans. There are various ways to promote blogs using social channels. Some of them can be:

  • Putting up stories on platforms like Instagram and FaceBook with the blog link.
  • Posting a short video about the blog to engage audience.
  • Create insightful infographics and post them on Instagram, LinkedIn, Pinterest, and X.
  • Include social sharing buttons on your blogs.

Q15. What tasks according to you should be performed regularly by a social media manager?

This is one of the common social media marketing questions asked by recruiters to see your understanding about the job and what all activities do you think you need to perform daily if you get hired for the job. Here’s a sample answer for you:

Ans.
(a) Understand the objective of the business and create/tweak marketing strategies.
(b) Set goals and KPIs to track campaign performance
© Focus on ORM strategies
(d) Manage and create social calendars
(e) Keep an eye on engagement rates
(f) Manage and monitor social media team.

Q16. How do you keep up with ever changing social media trends?

This is a trick social media marketing interview questions for freshers to gauge if they read or not. One can simply answer such question by saying that they’ve subsided to marketing newsletters or emails to stay informed and updated.

Social Media Marketing Interview Questions & Answers for Experienced Professionals 

We have a social media marketing specialist interview questions and answers that you should be familiar with – 

Q14. How do you do damage control on social media?

Ans. Firstly acknowledge the issue and take onus if it is a misunderstanding on the brand’s part. Tell the audience your side of the story. It is advisable to take the legal team’s advice before taking any big step. 

Q15. How do you handle negative comments for a brand on social media?

Ans. Online reputation management (ORM) is extremely important for handling negative comments on social media. 

This online reputation management course will give you a good understanding of how to handle negative comments once you bag the job!

Here’s how you can answer this question:

Ans. Negative and hate comments are the part of social media and to be honest, no brand or celebrity is spared from it. As a social media manager, it is crucial to understand what actually needs attention and what is being spread just for attention. If the intuition says that its just a gimmick, leave it there and ignore but if one actually see that someone is trying to voice out their opinion that can help the brand, it should be addressed by a social media manager.

Q16. How does social media help with SEO?

Ans. Even though social media may not directly help with SEO rankings, the links you share across social media platforms can get you quality leads and thereby increase brand exposure. 

Q17. How can you increase FaceBook’s organic reach?

Ans. Gone are the days when FaceBook was used by youngsters. Now with digitization, one can find all age groups using FaceBook actively. Marketers need to understand the age group they want to target on faceBook and curate content accordingly.

One can increase FaceBook’s organic reach by: joining community and interacting with like-minded people, engage with brands related to the niche, creating groups and engaging with people and posting relevant content that is relatable to its audience.

Q18. What according to you can be changed in social media platforms?

Hands down, one of the best social media marketing questions asked during interviews. This question is trying to stress on your ability to think and evaluate. If you have any particular concern, voice them out. This will give a pov that you do have preferences and how you want them to get implemented.

Q19. How are you going to add value to our existing social media team?

Test time!! Now, you’ve to sell yourself and convince the panel why they should hire you. The key to this question is to underpromise and overdeliver.

This is your time to highlight your past experiences and and achievements. You can also show the current gaps of the company and explain how you can fill them.

Q20. What is an engagement for you?

While we’ve got settled metrics as likes, comments and shares to measure metrics, these are not quite enough to validate engagements on any post or social handles. Engagements can be more than mere likes. It can be gauged from a long-lasting customer relationship with the brand and how frequent the person is interacting with the brand.

Draw your answer outlining such points and explain your POV here.

Q21. Why should we hire you for social media marketing? 

Ans. Answer this in a tactful manner. Tell them that you possess the skills and knowledge necessary for the job role. If you have a good work portfolio, you could also slip it in that your work speaks for yourself and that your people skills and experience are valuable to the company.

Q22. What are the KPIs for conversion?

Ans. Conversion rate, click-through rate, and sales revenue are the KPIs for conversion in marketing. 

Q23. How will you decide which social media channel is profitable for the brand?

Ans. Social Media Channels are very unique and each holds the attention of different demographics. So to decide which social media channel is profitable, an analysis and comparison of the brand’s target audience and social media channel’s demographics must happen.

Q24. List a few common mistakes made by social media brands

Some common mistakes made by brands include not having a content marketing plan, scheduling posts at odd hours, not investing in ORM, no customer service, and a lax attitude in tracking performance. 

Get Assured Placements - PG in Digital Marketing

Conclusion 

We recommend that you pursue this online digital marketing training that will give you a good background of the social media marketing industry and help you ace the interview. 

If you feel you need a course that will help you climb up the ladder within this space, then this MBA Level Post Graduation Program in Digital Marketing is something you could consider. Get in touch with us to understand more about each of these courses and what is the best option for you. 

Share post via

Q

Schedule a Call

Q
Q
Q

Aneri Joshi

Digital Marketing Consultant & Trainer at IIDE

A digital marketing consultant with over 8 years of experience in the digital marketing field. She is an alumnus of the prestigious Welingkar Institute of Management & MET College of Pharmacy [Read more]

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts